Günlük konuşmalarımız içinde sıkça kullandığımız “Çok şükür iyiyim”, “Şükürler olsun” gibi içerisinde şükür kelimesi geçen cümleleri duymuşsunuzdur. Öncelikle belirtmek isterim ki bu gibi cümleleri duymak ve kullanmak da bizim için gurur verici birşey.
Bununla birlikte bazen de bize nasılsın diye soran birine “hamdolsun..” cevabını da vermişizdir. Peki bu ikisi arasında fark var mı yoksa ikisi de aynı anlama mı geliyor? Bunu öğrenmek için iki kelimeyi de ayrı ayrı inceleyelim..
Şükür, birinin size birşeyler ikram etmesi karşılığında ona edilen teşekkür anlamında kullanılır. Hatta arapça konuşan biriyle karşılaştıysanız ondan ‘teşekkür ederim’ manasında “şükrannn” dediğini de duymuş olabilirsiniz. Bize nasılsın sorusunu yönelten birine “çok şükür” dediğimizde ise Allah’a şükretmeyi kastediyoruz aslında. Allah’ın bize ikram ettiği, vermekle hazinesinden hiçbir şeyin eksilmediğini bildiğimiz hatta verdiği birçok nimetin farkında bile olmayışımıza karşın, Rabbimize bir teşekkür manasında kullanırız şükür kelimesini.
Hamd etmek, bu kelimeyi en çok namaz kılan insanlar kullanıyor çünkü namazda en çok tekrar edilen Fatiha suresinin ilk ayeti “Alemlerin Rabbine hamd olsun.” dur. Burada kast edilen hamd kelimesi Allah’ın güzel sıfatlara sahip olduğunu bilerek ona övgüyle yaklaşmak ve nimetlerine şükretmek manasını taşır.
Yani hamd etmek ile şükretmek genel manada Allah’ın verdiği nimetlere teşekkür anlamını veriyor. Fakat hamd kelimesi şükrü kapsayıcı genel bir anlamı ifade eder. Hamd ettiğimizde Allah’ın sıfatlarını da düşünerek Onun yüceliğini tefekkür ediyor aynı zamanda O’na şükrediyoruz.
Son olarak birde Türkçe’de kullanılırken “çok şükür” dediğimizde hayatımızın iyi gittiğini sıkıntı olmadığını söyleriz, ama “hamdolsun” dediğimizde “hayatım biraz zorlu geçiyor ama bu Allah’ın takdiridir.” diyerek O’na teslimiyetimizi ifade etmiş oluruz.