YAPAY ZEKA VE İNSAN

Yazıma bir yanılgıyı düzelterek başlamak istiyorum. Toplumun genelinde yapay zekanın sadece insan suretindeki ibaret olduğu düşünülüyor. Yapay zeka aslında bir algoritmadır ve bu algoritma pek çok şeye uyarlanabilir. En basitinden her gün kullandığınız klavyenizin içinde bile yapay zeka vardır. Ve daha bir çok şeyde. sanayide çalışan endüstriyel robotlara, sürücüsüz otomobillere kadar her yerde bu algoritma kullanılmaktadır. Bu algoritmanın kullanıldığı bir başka şey de 3D yazıcılardır. 3D de yazıcılar bizim için çok önemlidir. Çünkü 3D yazıcılar kişilerin istedikleri ürünü evde veya ofiste çok kolay bir şekilde yapmalarını sağlar. Hem de çok ucuz maliyetlerle. Örneğin diş fırçanız kayboldu ve markete gitmek istemediniz yazıcınızın içerisine yapmak istediğiniz ürünün internetten de ücretsiz bulabileceğiniz dijital tasarımını yükleyerek kendi diş fırçanızı oluşturabilirsiniz. Gelecekte bunun gibi daha birçok şeyi kendimiz evlerimizde üretebileceğiz. Bu da demek oluyor ki gelecekte her ev küçük bir fabrikaya dönüşecek. Bu sayede dünyadaki büyük firmalara duyacağımız ihtiyaç azalmaz mı? sadece evde üretilemeyen veya üretimi zor ürünlerin temin edilmesi dışardan sağlanır. Ancak yapay zekayla beraber bu dışarıdan satın aldığımız ürünler de çok düşük maliyette olacaktır. Bunun sebebi fabrikalarda endüstriyel robotların çalışmaya başlayacak olmasıdır.

endüstriyel robotların fabrikalarda insanların yerini almasıyla birlikte üretimdeki hata payı neredeyse sıfıra inecek. Çünkü onların insanlar kadar hata yapma gibi bir durumları yok. ayrıca yorulma gibi bir özellikleri de olmadığı için uzun süre kesintisiz çalışabilecekler . Bunun sayesinde üretim kat ve kat artacak. Ve üretim maliyetleri azalacaktır. Çünkü robotların sanayiye dahil edilmesi ve bakımı işçiye göre çok daha az maliyetlidir. Bu sistemde üretim yapan fabrikalara karanlık fabrika da deniyor çünkü bu robotlar ışığa ihtiyaç duymazlar. onlar sensörlerle çalışırlar. sensörün çalışması içinde ışığa ihtiyaç yoktur. Bu da bizlere büyük bir enerji tasarrufu sağlayacaktır. işte yapay zekanın sanayide yerini almaya başlamasıyla beraber üretim ucuzlayacak e haliyle üretilen ürün de ucuza satılacaktır. Bu da toplumun refah düzeyinin artması sağlayacaktır. Ve hayat koşullarını kolaylaştıracaktır.

 

Peki, Yapay Zeka İnsanlara Zarar Verebilir Mi?

Bu bizim inisiyatifimize bağlıdır. Biz kötü niyetli insanlarsak kötü niyetli bir araca dönüşebilir. Zaten kendisinde duygu dahi bulunmayan yapay zekanın insan ırkını yok etmek için hırsla dolması pek de mantıklı gözükmüyor. Ayrıca yapay zekanın ona verdiğimiz komutlar haricinde kendi başına bir şeyler yapması pek mümkün gözükmüyor şimdilik. Geçmişte yapılan her icadın gelecekte başkaları tarafından kötüye kullanılabilme ihtimali hep olmuştur. İnsanlık yapacağı icadın kötüye kullanılacağını düşünerek hiç icat yapmasaydı bugün bulunduğumuz konumda olamazdık. Çok geri kalmış olurduk. Örneğin tanklar ve ambulanslar form olarak aynıdır. ikisi de tekerleklidir. Biri insan öldürmek için kullanılırken diğeri ise insan hayatı kurtarmak için kullanılmaktadır. Tekeri icat ederken insanlar teker gelecekte savaş aleti olarak kullanılır diye tekeri icat etmeseydi şuan hala yolculuklarımızı at üstünde yapıyor olurduk. İşte yapılan her gelişmenin artı ve eksileri olmuştur. Yapay zeka da her gelişimde olduğu gibi bize artı ve eksiler sunacaktır. Bizim burada fark etmemiz gereken artılarının eksilerinden daha fazla olmasıdır. Benim burada vurgulamak istediğim şey yeni teknolojik gelişmelere açık olmalıyız ama bilinçli olmalıyız.

Bir de yapay zeka hakkında yapılan olumsuz söylemlere cevap vermek istiyorum. Elon Musk gibi büyük iş adamlarının ve ticaretle uğraşan kişilerin bu tarz söylemlerde bulunması çok dikkat çekicidir. Bu kişilerin insanlığı yapay zeka yok edecek tarzında konuşma yapıp da bizzat kendilerinin bu teknolojiyi kullanmaları manipülatif bir harekettir. Örneğin Elon Musk’ın sürücüsüz otomobilleri yapay zeka ile çalışmaktadır. Yapay zeka elinde bulunduran için büyük bir güçtür. Benim kaanetimce bu önemli iş adamları yapay zeka gücünün sadece kendilerinde olmasını istemektedir. Yani diğer insanların böyle bir güçten uzak kalmalarını sağlamak amaçlıdır. Bu gibi söylemlerin gündem olmak ve Hollywood filmlerinin inandırıcılığını artırmaktan başka bir fayda sağladığını düşünmüyorum.

Yapay Zeka İnsan Beynini Geçer Mi?

Ben yapay zekanın insan beynini geçeceğini düşünmüyorum. Yaratıcısının yaptığı bir şeyin yaratıcısını geçmesi nasıl mümkün değilse insan beyninin oluşturduğu bir şeyin de insan beynini geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Ayrıca insan beyni mükemmel olarak yaratılmıştır. Yapay zeka ise bir insan yapımıdır. Ayrıca insan beyni biyolojik yapıya sahiptir. Yapay zeka ise insan beyni gibi biyolojik bir yapıdan oluşmuyor yani insan kadar analitik düşünemez.

Yapay zeka ile eskimiş, yeniliklerden uzak sektörlerimizin yapısını değiştirebilir, onları daha modern hale getirebiliriz. Peki sizce insanlığa fayda sağlayacak tüm bu gelişmeleri durdurmalı mıyız? Yoksa bu gelişmeleri denetim altında mı gerçekleştirmeliyiz?

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA ImageChange Image