NAMAZA BAŞLAMAK İÇİN TAVSİYELER

  

     Namaz, Allah tarafından Mi’raç (İsra) gecesinde farz kılınmıştır.Namaz, imandan sonraki en önemli ibadettir. Peygamber efendimizde (s.a.v) bunu şöyle dile getirmiştir:Namaz kılmayanın dini sağlam değildir.Dinde namazın yeri,vücutta başın yeri gibidir.(Taberânî, el-Mu’cemu’s-Sağîr, hadis no: 107)

Efendimizin de belirttiği üzere namaz dinin direğidir. Müslümanın sorguda çekileceği ilk ibadeti namazdır.Biz müslümanlarda namazı mutlaka hayatımızın bir parçası haline getirmeliyiz. İşte size namaza başlamanın ve hayatınızdan hiç çıkartmamanız için tavsiyeler.

1.Çevremizi Batıldan Temizlemek

     Batıl kelimesinin anlamı; faydasız, boş, işe yaramaz,hükümsüz olan, yok olan şey demektir. Teknolojinin gelişmesiyle hayatımıza yararlı cihazların,ilimlerin yanına birçok manasız programlar,ahlakı bozan oyunlar vs. eklendi. Eğer ki hayırlı bir hayat istiyorsak öncelikle yaşamımızdan günahları çıkarmalıyız. Artık neredeyse hemen her hane de televizyon bulunmakta. Pek çok televizyon kanalında ise ahlakı bozan görüntüler mevcut. Okuduğumuz kitaplarda bile insanların hayaline, zihnine sapkınlık, ahlaksızlık kazınmaktadır. Tükettiğimiz gıdalar bile karakterimize sirayet etmektedir. Bunun içindir ki her müslüman yediğine, içtiğine, okuduğuna, izlediğine dikkat etmelidir. Alışveriş yaparken gıdaların helal sertifikasına mutlaka bakılmalıdır. GİMDES sertifikası olan yiyecekler tercih edilmelidir. Televizyonda izleyeceğimiz kanallar islama uygun olmalıdır. Kanaldaki şahısların giysilerinin ölçütü dinimizin emrettiği gibi olmalıdır. 

2.Etrafımızı İslamın Değerleriyle Doldurmak

     Size ilk maddede batıldan uzaklaklaşmayı tavsiye ettim. Şimdi ise etrafınızı sünnetlerle, salih işlerle doldurmanızı tavsiye ediyorum. Öncelikle kolay ibadetlerle başlayıp daha fazla nefis mücadelesi gerektiren ibadetlere doğru ilerlemek daha iyi olacaktır. 

A.Daimi Zikir Çekmek

Zikir çekmek namaza yaklaştıran güzel unsurlardan birisidir. Namazı bitirdiğinizde, Allah’ı ayaktayken, otururken ve yan yatarkenzikredin. Artık ‘güvenliğe kavuşursanız’ namazı dosdoğru kılın. Çünkü namaz, mü’minler üzerinde vakitleri belirlenmiş bir farzdır.(Nisa Suresi, 103. ayet) Bu ayette de görüldüğü üzere zikirle namaz bir arada anılmıştır. Zikir kalbin ferahıdır ve kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur. 

B.Bol Bol Dua Etmek

Dua da zikir kadar mühimdir. Duanın ibadetlerle olan ilişkisi şu hadiste çok açıktır: Dua ibadetin özüdür.” (Tirmizî, Deavât, 2) buyurmuştur. Dua Allah’a yakarmak, O`nunla irtibat kurmaktır. Dua ile kurulan irtibat namazla taçlanır.Dua etmek insanın mutlu eder.Dua insan bedeninde müsbet fizyolojik etkilere sahiptir. İbadet bittiğinde duyulan huzur insanı daha fazla Allah ile beraber olmaya heveslendirecektir. Bu da namaz kılmada kolaylık sağlar. 

C.Kur’an-ı Kerim Okumak

Kur’an okumak Allah ile konuşmak gibidir.Kur’an bizim ilk kaynağımızdır.Ona göre yaşarız. Kur’anokumanın pek çok fazileti vardır.Kur’an ferahın,bereketin ve huzurun kaynağıdır. Kur’an ile yaşamak onu okumak imanın güçlenmesini sağlayacağından namaz kılmayı kolaylaştırmaktadır.

 

3.Namazı Başlangıçta Çok Değil Kararında Kılmak

     Namaza başlanan ilk zamanlarda geçmişten kalan kaza namazları bir anda kılınmamalıdır. Namaza yeni başlayan bir birey beş vaktin yanında birçok kaza namazı kılarsa namaz ona usanç verebilir. Kaza namazlarını ikindinin ve yatsının ilk sünnetleri yerine kılabilir çünkü bu sünnet namazlar gayri müekkededir ve bazen terk edilebilir. Namaza başlangıcın ilk zamanlarında günde bir ya da birkaç vaktin kazasını kılmak daha kolay olacaktır. Namaza alışıldığında bu sayıyı artırmak sorun olmayacaktır.

 

      Namaza başlamak duasıyla…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA ImageChange Image