ALTERNATİF TIP VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMALARI

Geleneksel Tıp DSÖ’ye göre fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma tanı koyma ve tedavi etmenin yanında sağlığın sürdürülmesinde kullanılan farklı kültürlere özgü teori inanç ve tecrübelere dayalı izahlı yada izahı olmayan uygulamalardır. Bunun yanında alternatif tıp tabirini de çok duyulan bir terimdir. Bu terim daha çok ne içerdiği ile ilgili değil ne olmadığıyla ilgili bir kavramdır. Tamamlayıcı Tıp ise ilave yarar sağladığına inanılan ve normal tıbbi tedavi sürecinin yanında uygulanabilecek tedavi yöntemlerini içerir.

Günümüz toplumundaki eskiye dönüş düşüncesiyle ile birlikte bu sağlık uygulamaları daha da yaygınlaşmaya ve tekrar gün yüzüne çıkmaya başladı. Sağlık Bakanlığının 2014 Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği ile birlikte birçok uygulama sağlık bakanlığına bağlı hastanelerde eğitim almış doktorlarca ve özel sağlık merkezlerinde uygulanmaya başlamıştır. Bu uygulamalar kısaca şu şekilde sıralanabilir ;

Akapunktur Tedavisi :

İlk tıp kitabı olarak kabul edilen sarı imparatorun iç hastalıkları kitabında bahsedilmiş iğne batırma tedavisi olarak bilinir yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanır.

Apiterapi:

Arı ve arı ürünlerinin bazı hastalıkların tedavisinde kullanılması anlamına geliyor. Ancak bu tedavi yöntemi için kişinin alerjisinin olup olmamasına dikkat etmesi gerekir. Bal ,polen ,arı sütü ve propolis ikincil bağışıklık sistemi tedavisinde kullanılabilir.

Fitoterapi:

Eski yunan dilinden gelen phyton (bitki) ve therapia (tedavi) sözcüklerinin bileşiminden oluşur. Yani çeşitli bitkilerin hastalıkların tedavisinde kullanımı anlamına geliyor. Ancak bitkiler kullanırken tek başına yada bazı ilaçlarla kullanıldığında toksik(zehirleyici) etki yapabilir

Hipnoz:

Telkin yoluyla kişinin bilinç ve farkındalık, vücut, hisler, düşünceler, hafıza veya davranışlarda değişiklik elde etmek üzere tasarlanmış işlemdir. Ancak burada da psikolojik rahatsızlığı bulunan ve ilaç kullanması gereken kişiler için pek önerilmez.

Sülük:

Toplumumuz tarafından bilinen ve uygulanan ilk 3 tedavinin arasında arasında yer alır. Bir tür tatlı su solucanı olan hiruda medicinanis ve hiruda solucanları kullanılır. Ağızları yıldız şeklinde 3 çeneden ve 100 minik diş bulunur. Bu tedavinin bir diğer adı hiridoterapidir antibakteriyel analjezik(ağrı kesici) , antiromatizmal, antihipertansif, antidepresan, antioksidan, myorelaksan (kas gevşetici) , nörotrofik etkinliği kanıtlanmıştır.

Homeopati:

Bir hastalık etkenin sağlam kişiye hastalık yapmayacak düzeyde verilmesiyle tedavi edilebileceği temeline dayanır.

Kayropraktik:

Günümüzde oldukça popülerleşen uygulamalardan biridir. Elle düzeltme, çekme, masaj gibi uygulamaları içerir. Kas iskelet sistemindeki mekanik sorunlara odaklanır.

Kupa Hacamat:

Herhangi bir hastalıktan dolayı veya sağlıklı kalmak maksadıyla vücudun belli bölgeleri çizip üzerine bardak veya şişe konularak kan alma işlemine hacamat denir. Kupaların kullanıldığı ancak kan alınmayan yöntem ise kupa yöntemidir. Hz.Muhammed’in sünnetinde hacamata önem vermiş yapılmasını tavsiye etmiştir. Dinimizde belli günlerde ve zamanlarda yapılması önerilmektedir.

Larva Uygulaması:

Nüciliasericata larvalarının steril bir ortamda vücutta bulunan yaraları iyileştirme amaçlı bölgenin üzerine konulması işlemidir. Daha çok kronik hastalıkların yol açtığı yaralarda kullanılır. Örneğin diyabetik ayak ülserinin tedavisi gibi.

Mezoterapi:

Cildin mezotern tabakası kaynaklı organ hastalıklarının iyileştirme amaçlı uygunlanan bitkisel veya farmakolejik ilaçların bölgesel küçük dozlar ve özel iğneler yoluyla uygulanmasıdır.

Proloterapi:

Prolıferatif ve irritan solisyonların eklem bağ dokusu içine enjekte edilmesi ve vücudun hücre yenilemesini uyararak kendi kendine onarmasını sağlamaktadır.

Osteopati:

Kas-iskelet sisteminin güçlendirilmesi için vücut sağlığına odaklanan ve hastalıklarda kas-iskelet sisteminin etkinliği üzerinde duran bir uygulamadır. Osteopat kas ve ona bağlı eklemdeki sorunu belirler ve yeniden dengelemeye çalışır. Yani sadece şikayete yönelik değil sebebe de yönelik yapılan bir tedavidir. Yalnız protez varlığı internal fiksasyon uygulanmış olan kişiler ve enflamatuar hastalıkları olanlar uygulamayı yapmadan önce doktora danışmalıdır ve tedavi için gittikleri uzmanı bu konuda bilgilendirmelidir.

Ozon uygulaması:

Bölgesel yada sistemik olarak ozon oksijen karışımının vücuda uygulanmasıdır. Ozon uygulaması vücut direncini artırır ve birçok önemli hastalığın tedavisinde yan etkisi yok denecek kadar az olması sayesinde tercih sebebidir. Bu hastalıkların başında obezite, sigara bağımlılığı, diyabet gelir.

Refleksoloji:

El, ayak tabanı ve kulaklarda bulunan bölgelere yapılan basınca bağlı vücudun tüm bölümlerini sinirsel, hormonal olarak harekete geçirmeye bağlı bir tedavi şeklidir.

Müzikterapi:                                                                              

İlk çağlardan günümüze gelen bir tedavi yöntemidir.Eski toplumlarda şamanizm inancına bağlı şamanların davul çalması ile beraber kötü ruhları kovacağı inancına dayanmaktadır. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de psikolojik rahatsızlıkları olan hastaların tedavi edildiği özel merkezler açılmış ve burada müzikoterapi bir tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA ImageChange Image