HACAMAT NEDİR, NASIL YAPILIR?

Tıp tarihinde kan alma yöntemiyle tedavinin ilk defa nerede ve ne zaman başladığı,  dünyanın en eski tedavi metotlarından olan hacamatı da ilk kez kimlerin nasıl uyguladığı bilinmiyor. Ancak eski Mezopotamya ve Mısır gibi uygarlıklarda birçok hastalığın tedavisinde vücuttan kan alma tedavisine gidildiği biliniyor. 

Hacamat Nedir, Nasıl Yapılır?

 Hacamat kelimesinin aslı Arapça hicamet olup ‘emmek’ anlamındaki hacm kökünden gelir. Hacamat yaptırmaya ihticam, bu işi meslek edinene haccam, kullandığı fanus veya bardak gibi aletlere mihcem veya mihceme denir (1). Hacamat sağlıklı veya hasta bireylere uygulanabilen bir nevi detoks uygulamasıdır. Hz. Ali ( r.a.) anlatıyor. Birgün Cebrail, Resulullah (sav) a Ahdaayn ( boynun 2 tarafındaki atardamar) hizasından ve kahilden (iki omuz arası) hacamat olma emrini getirdi. (2)

Hacamat ne zaman yapılmalıdır?

Resulullah (sav) ayın on yedisinde, on dokuzunda ve yirmi birinde hacamat olurdu.(3) Bir diğer hadisi şerifte İbni Ömer’den aktarıldığına göre aç karnına hacamat

 daha iyidir. Bunda şifa ve bereket vardır. Aklı ve hafızayı ziyade eder. Perşembe günü Allah(cc)’ın bereketi üzerine hacamat olun. Cuma, cumartesi günleri hacamattan sakının (zaruret halinde ve tedavi amacıyla yaptıranlar hariç). Pazartesi ve salı günleri hacamat olun. Çünkü Cenabı Hakkın Eyüp Aleyhisselama beladan afiyet verdiği günlerdir. Çarşambadan sakının. Zira Eyüp Aleyhisselama hastalığı bugün geldi. Cüzzam ve baras (vertigo) hastalığı çarşamba günü ve gecesi çıkar. (4) Hadisi şeriflerde  de anlatıldığı üzere hacamat uygulaması Kameri ayların 17, 19 ve 21 nde ve haftanın üç günü hariç ( çarşamba, cuma, cumartesi) diğer günlerinde uygulanması hem sünnete uygunluk hem de şifa bulabilmek açısından daha iyi olacaktır.

Gönüller Tabibi ve Hadisi Şerifler

Peygamber efendimiz (sav), gönül ve ruhumuzun tabipliğini yaparken insanın vücuduna nasıl iyi bakacağının da yollarını göstermiştir. Tıbbı nebevide geçen birçok konunu

n hikmeti henüz bugünlerde bilimsel olarak açığa çıkarılabiliyor iken O (sav) , 1400 yıl önce herhangi bir bilimsel araştırmaya gerek duymaksızın sünnetiyle bize yol göstermiştir. Sağlık bakanlığı da hastanelerinde sertifika almış sağlık çalışanlarıyla geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak hacamat uygulaması başlatmıştır.

Hacamatla ilgili hadisi şerifler

 

Kütübü Sitte’de yer alan bazı hadisi şerifler:

 

/ Resulullah (sav) buyurdular ki ‘Haccam ne iyi kuldur. (Fazla) kanı giderir, beli hafifletir, gözü parlatır. İbni Abbas der ki ‘Resulullah (sav)  miraç gecesinde , meleklerden mürekkep bir cemaate uğramasında – Hacamat olmaya devam et! Ümmetine de hacamat olmalarını emret derlerdi.(5)

 

/ Resulullah (sav) hacamat olur, ücretinde kimseye zulmetmezdi (ücretini öderdi).(6)

 

/ Resulullah (sav) dört şeyden dolayı guslederdi: cenabet, cuma, hacamat ve ölü yıkamak.(7)

 

KAYNAKÇA

1:TDV İslam Ansiklopedisi

2:Tirmizi

3:Tirmizi, Tıbb 12, Hadis no:2052

4:Tirmizi, Sayfa 201, No:14

5:Ravi: İbnu Abbas, Kütübü sitte, Hadis no: 1228

6:Kütübü sitte, Hadis no:1229

7:Ravi: Hz. Aişe, Kütübü sitte, Hadis no: 4013

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA ImageChange Image