İbni Sina ve Egzersiz

İnsanlar yeme içme gibi temel ihtiyaçlarının yanı sıra en çok da sağlıklarını korumak isterler. Hayatın içinde sağlığımızı etkilen birçok olumsuz faktör bulunuyor. Bunların en başında ise genetiği değiştirilmiş besinler, değişen iklim koşulları, kirlenen hava ve hatta stres faktörlerinin oldukça yaygın hale gelmiş olması. Modern tıbbın yanı sıra ilminden ve birikiminden oldukça faydalandığımız İbn-i Sina bu konuya genel manada şu şekilde bir çözüm getiriyor; ”Sağlığın korunmasının üç temel prensibi egzersiz, diyet ve uykudur.” Birçok insan egzersizle ilgili çok çeşitli bilgiler öğrenmiştir. Bir de bu konuya İbn-i Sina’nın bilgileriyle değinmek istiyorum. Ayrıca bu konuda bana farklı gelen nokta ise organların da çeşitli egzersizlerinin bulunması oldu. Hayatımızı değiştirecek yaşama biçimi egzersizin sizin için toparladığım faydaları;

Egzersiz ve Faydaları

  • Egzersiz; derin ve hızlı solunum meydana getiren istemli hareketlerdir. Buradan anlayacağımız üzere vücudun egzersiz yaptığını anlaması için yorulmamız gerekecek.
  • Egzersiz düzenli olarak yapıldığında vücudun dikkat harcaması gereken bütün sağlık olaylarında mizaç ve humoral rahatsızlıklara karşı koruyucudur. Bu durumu özetle şu şekilde açıklayabiliriz;

Vücuda giren besin maddeleri çok yararlı olsa dahi sindirim sırasında tamamen vücuttan atılamazlar çünkü bu maddeler işleme girdiği sırada başka maddeleri açığa çıkarabilir. Vücut bunları atmaya çalışsa da çoğu zaman bunu başaramaz ve bunun sonucunda vücutta kan fazlalığı, bölgesel birikimden dolayı şişlikler, anormal mizaçlar meydana gelebilir hatta bu durum hayati gücü bozabilir. Birde günümüzde katkı dolu maddelerin vücutta neler yapabileceğini düşünün. Bu atıkları vücuttan uzaklaştırmanın en sağlıklı yolu ise egzersizdir.

  • Egzersiz vücudun doğal sıcaklığını artırarak, kasları ve eklemleri güçlendirir ve zararlı(şeylere) ve hastalıklara karşı direnci artırır.
  • Besinlerden kalan fazlalıkları atarak, besinlerin dokular tarafından emilmesini hızlandırır; organları genişletip açar; salgıları sulandırır ve delikleri genişletir.
  • Egzersiz doğru yapılmadığı sürece organlar zayıflamaya başlar

Egzersizin doğru yapılması çok önemlidir. Örneğin zayıf bir vücut için ağır egzersiz zararlıdır, ağır egzersiz güçlü bir vücut için fayda sağlar. Örneğin; varisli bacakları olan bir kişi için bacaklarını yoracak egzersizler yapması zararlıdır, bu kişilerin kollarını ve vücudunun üst kısmını daha çok hareket ettirmesi ve bacaklarını fazla yormaması gerekir. Sağlıklı bir egzersiz için kişi kendini tanıyarak kendisine özel bir program uygulamalıdır.

Her Bir Organ İçin Özel Egzersiz

Kolların ve bacakların egzersize ihtiyacı olduğu kadar vücuttaki başka organlarında zaman zaman egzersize ihtiyacı olabilir. Yapılan egzersizlerin vücut için hayret verici faydaları vardır.

  • Göğüs ve solunum organları için egzersiz

-Bu organlara tiz ve kalın sesle bağırmak suretiyle egzersiz yaptırılırsa göğüs genişler, yüz rengi değişir ve derisi gelişir.*
-Solunum yolları için diğer egzersiz ise geniş ve uzun bir nefes alıp sonra bırakmaktır.*

Bu egzersiz yaparken tok olmamak yani yemek yemenin üzerinden birkaç saat geçmiş olması daha faydalıdır. Bu solunum egzersizi bütün vücudu çalıştırır ve solunum yollarını açar. Bu şekilde diyafram kası da güçlenecektir.

  • Gözler için egzersiz

Görmeyi geliştirmek için uzun süre olmamak şartıyla, gayeli olarak çok ufak şeylere bakmaktır.*

  • İşitme için egzersiz

Alt perdeden sesleri belirlemek için o onları dinlemektir. Başka bir egzersiz de ara sıra yüksek tonda sesleri dinlemektir.*

*İbn-i Sina El-Kanun Fi’t-Tıbb

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA ImageChange Image