İNSAN PSİKOLOJİSİNDE HASET KAVRAMI

Haset nedir, sebepleri nelerdir ?

Belinde taşla yürümek… Böyle tanımıyor Hz. Mevlana hasedi. Belde, kalpte, zihinde kolay kolay kaldırılamayan büyük bir yük; herkesin çok mutlu olduğu bizimse bitik halde olduğumuzun kurgusu.
Küçüklükten beri aşırı korunup kollanmamız aynı zamanda başkalarıyla hatta en yakınlarımızla da kıyaslanıyor olmamız haset tohumlarını ekmiş oluyor. Koşulsuz sevilmeyi annelerimiz sayesinde tadıyor ve ögrenmiş oluyoruz fakat başkalarını da sevmeyi, sevgide rakip görmemeyi öğrenmemiz zaman alabiliyor. Veyahut kendi kendimize yetemediğimiz kendimizi değersiz hissettiğimiz anlarda da başkalarının iyiliğini isteyemez hale gelebiliyoruz istemesek de…

Hasetin teşhis ve tedavisi nasıldır?

Psikolojik bir çok nedeni ve çözümü vardır bu hasletin fakat çok sevdiğim birinden şöyle duydum

teşhis ve tedavisini:
Hased ederek adeta şunu söylüyoruz lisanı halimizle “Allah’ım o şeyi yanlış yere gönderdin bana göndermeliydin” Allah’ın rahmetini sorgulamış oluyoruz sanki bilmeden…
Allah’ın esmalarının, Rahman oluşunun, nasip deryasının ve tabii ki gayret ve azim kavramlarının da içini doldurmamız gerek ki herkesin çok mutlu bizimse bitik halde olduğumuz kurgusundan kurtulabilelim.
Ve aklımızdan çıkmasın; herkesin kendi içinde bulunduğu hâl ve imkanları ölçüsünde bir çizgide olması ve değerlendirilmesi Allah’ın adaleti ve rahmeti için olmazsa olmazdır.😊

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA ImageChange Image