Muhsin Kelimesi Ne Anlama Gelir?
Muhsin kelimesinin sözlük anlamı ‘iyilik eden, iyi işler yapan kimse‘ manasına gelir. Fakat bu kelimeyi daha derin manada inceleyecek olursak daha farlı ufuklar yakalayabiliriz;
Muhsin kelimesi esasında ‘ihsan’ kelimesinden doğmuştur. İhsan kelimesi ise iki çeşit manada açıklanabilir. Bunlardan ilki bir iyilik yapıp bundan karşılık beklememek, diğeri ise bir konuda iyi bir bilgi sahibi olmak ve bu işi iyi yapmaktır. Buradan anlaşılacağı üzere ihsan kelimesini karakterinde taşıyan kişilerin iyi işler yapan, yaptığı işlerli iyi bilen ve bu işi hakkıyla yapan kimseler olduğunu görebiliriz. Ayrıca ihsan kavramı iman ve ibadet konusunu da içine almaktadır. Buna örnek olarak Buhari’de geçen bir hadiste ihsan kelimesinin tanımı şöyledir; ”Allah’a O’nu görüyormuş gibi ibadet etmektir.”
Muhsin Kelimesi Kur’an-ı Kerim’de Geçer mi?
Muhsin kelimesi Kur’an- Kerim’de 39 yerde geçmektedir. Bunlardan bir tanesi Lokman Suresi 3. ayettir. Burada Muhsin kelimesi ‘Allah’a kulluk görevini içtenlikle yerine getiren kimseler’ olarak tanımlanmıştır. Bu ayetin devamındaki 4-5. ayetlerde Muhsin kimselerin üç özelliğinden bahsedilir. Bu 3 ayetin meali şöyledir;
3.Bu kitap, Allah’a kulluk görevini içtenlikle yerine getiren kimseler için bir rehber ve bir rahmet kaynağıdır. 4-5. Bu kişiler namazı dikkatli ve devamlı kılarlar, zekatı verirler ve ahiretin gerçekliğine de şeksiz şüphesiz inanırlar. İşte Rablerinin gösterdiği yolda yürüyenler, onlardır. Kurtuluşa erecek olanlar da yine onlardır. (Lokman Suresi 3-4-5. ayet)
Lokman Suresinde Geçen Muhsin Kişilerin 3 Özelliği
1. Namaza gereken dikkati verirler ve namazlarını devamlılık sağlayarak dosdoğru kılarlar. Bu sayede Muhsin kişiler Allah ile aralarındaki bağı sürekli güçlü tutarlar.
2. Karşılığını yalnızca Allah’tan bekleyerek zekatı verirler. Bu sayede toplumda yaşam standartları daha makul seviyeye gelir.
3. Dünyadan sonra yaşanacak olan sonsuz bir ahiret hayatının varlığına şüphesiz inanırlar ve dünya hayatında yapmış oldukları bütün eylemlerin bir hesabını ahiret hayatında verecekleri bilinciyle yaşarlar.
Buradan anlaşılacağı üzere muhakkak ki Muhsin sıfatına sahip kimseler Allah’ın hoşnutluğunu kazanmıştır. Bu konuyla alakalı yorumlarınızı sizler de aşağıda belirtebilirsiniz.
Faydalanılan Kaynaklar ;
Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an-ı Kerim Meali Kitabı
Anadolu Üniversitesi AÖF Yayınları Tefsir Kitabı