ALEMLERE RAHMET HZ. MUHAMMED-MUHAMMED EMİN YILDIRIM

Efendimizi Tanımak
Peygamber efendimizin hayatını tam manasıyla kavramak ve örnek almak için onun hayatını yakından tanımak mühimdir.
Efendimizi tanımak için de onun kur’an’daki sıfatlarını ve isimlerinin manasını bilmeliyiz.
Peygamberimizi tanımak için evvela bakacağımız kaynak kur’an-ı kerim’dir. Zira yaratılanı en iyi yaratan bileceğinden onu en güzel tanıtan da Rabbimiz olacaktır. Bu yüzden ilk bakacağımız kitabın Kur’an olması gerekir. Kur’an-ı Kerim’de efendimiz hakkında bahsedilen konular üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlar: Peygamberimizin sıfatları, şahsiyeti ve vazifeleridir.

Allahu Teala, Kur’an-ı Kerim’de Peygamberimizin sıfatlarını açıklarken kendi esmalarını kullanmıştır. Elbette bu şekilde anlatılmayı en çok efendimiz hak edecektir çünkü o Allah’ın çok sevdiği kuludur. Bahsedilen sıfatları sıralayacak olursak bunlar: mümin, şehid, Aziz, Kerim, Rauf ve rahimdir.
Mümin: Allah Peygamberimizi mümin olarak tanıtmaktadır çünkü Peygamberimiz rabbine dayanan, güvenen ona tam teslimiyete sahip bir kişidir.
Şehid: Peygamberimiz Allah’ın her şeyi bildiği inancıyla ümmetine şahittir. Ümmeti de ona. Bunu da veda haccında vurgulamış oradaki müslümanları da şahit tutmuştur.
Aziz: izzetli şerefli ve en yüce olan demektir. Efendimiz de Aziz kimsedir o hiçbir zaman şerefini düşürecek bir harekette bulunmamıştır. İslam’ın ilk zamanlarında dahi onca zorluğa rağmen asla kafirlerden medet ummayarak şerefini, izzetini muhafaza etmiştir.
Kerim: O sınırsız ikram sahibidir, çok cömerttir.
Rauf: Efendimiz çok hoşgörülü tevazu sahibidir. Ashabına ve ümmetine karşı çok şefkatli olmuştur.
Rahim: Rahim merhameti ifade eder. Ayeti kerimede de bahsedildiği üzere efendimiz, alemlere rahmet olarak gönderilmiştir. O kendisini üzen kimseye bile asabiyetle yaklaşmamıştır. Ümmeti için daima dualar etmiş, bağışlanma dilemiştir. Bu onun merhametinin ne kadar eşsiz olduğunu bizlere göstermektedir.

Peygamber efendimizin hayatını tanımak için onun mübarek isimlerinin anlamlarını bilmek faydalı olacaktır. Onun 5 tane ismi vardır bunlardan kısaca bahsedecek olursak:
Muhammed: Özge değer bütün güzellikleri zatında toplayan demektir. Allahu Teala, Muhammed ismini kur’an-ı Kerim’de 4 yerde kullanmıştır. Çünkü bu kullanımlarda konu bizzat efendimizin şahsi ile ilgilidir.
Ahmed: Peygamberimiz, Rabbini en güzel şekilde anladığı için övülmüş manasıyla anılmıştır.
Mahi: Çirkini, karanlığını yok eden yani küfürü yok eden demektir.
Haşir: Toplayıcı demektir. O ümmetini bir araya getirendir.
Akib: Hem nebilerin hem rasullerin sonuncusudur.
Sonuç olarak efendimiz Bizim için en güzel örnektir. Yani üsveyi hasenedir. Onu yakından tanımak örnek almamızı kolaylaştıracaktır. Onu tanımak içinse kur’an-ı kerim’den ve onun söylediklerini tam manasıyla kavramalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA ImageChange Image