KİMYA-YI SAADET

kimya-yı-saadetKimya-yı Saakimyayı-saadet-arkayüzdet adlı kitap İmam-ı Gazali olarak bilinen Muhammet el Gazali’nin büyük eserlerinden biridir.İsminden de anlaşılacağı üzere saadetin kimyası diğer bir mana ile mutluluk ve saadet hazinesi manasına geliyor. Bu kitap uzun yıllar öncesinden sizin için insanın kimyasının hangi hazinelerle dolu olduğunu ve bu hazineleri nasıl bulup mutlu olacağınızı anlatan muhteşem bir eserdir.Gazali bir islam ilim adamıdır.ilim adına yüzyıllar öncesinden hayatımıza katkısı göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür.Yazdığı eserlerde daha çok tasavvufi ve dini manada yaşantımızı nasıl sürdüreceğimizi ve nefsimizi nasıl terbiye edeceğimizi anlatır.Gazalinin en büyük eseri olan İhya yı Ulumiddin den birçok hakikate ulaşabileceğimiz gibi Kimya-yı Saadet İhyaların özeti gibi kabul edilebilir.

KİMYAYI SAADET’İN İÇERİĞİ

Kimyayı saadetin içeriğini biraz ele alacak olursak hayatımıza ne derece büyük katkılar sağlayabileceğini anlayabiliriz.Kitap dört ünvan ve dört rükun olmak üzere sekiz bölümden oluşmaktadır.Bu ünvanlar ve rükünler şu şekilde sıralanabilir;

1.UNVAN:KENDİ HAKİKATİNİ BİLMEK                                                    1.RÜKÜN:İBADETLER

2.UNVAN:ALLAH U TEALAYI TANIMAK                                                   2.RÜKÜN:MUAMELAT

3.UNVAN:DÜNYAYI TANIMAK                                                                    3.RÜKÜN:MUHLİKAT

4.UNVAN:AHİRETİ TANIMAK                                                                     4.RÜKÜN:MÜNCİYAT

Gazali ünvanların anlatıldığı bölümde insanın kendini tanıması kendini tanıyarak aslında Rabbini tanıması , dünya ve ahirette O’na nasıl ulaşılacağı konusunda mahiyeti yüksek bilgiler paylaşmıştır. Burada insan bu hakikatleri bilirse aslında felsefi manada aklına gelen birçok sorunun da yanıtını bulmuş olacaktır. İnsan doğduğundan itibaren kendini fiziksel ve duygusal manada tanımaya hayatını şekillendirmeye başlar ve daha sonra oluşturduğu karakterle hayatını sürdürür. İnsanın fiziksel ve duygusal dünyasının ötesinde ruhsal ve daha isimlendiremediği birçok yönünü tanımak istiyorsa Kimya-yı Saadet eserinin ünvan bölümleri onun için büyük fayda sağlayacaktır.

Ünvan bölümünden sonra Gazalinin bu eserindeki Rükün bölümleri aslında bir nevi ilmihal kitabı olarak değerlendirebiliriz.Ünvan bölümünde öğrenilen bilmek ve tanımak ifadelerinin aslında uygulama bölümüdür.Kimya-yı Saadet kitabını okumak isteyen kişilerin buradan kazanacağı iman hakikatleri ve bu hakikatlerin nasıl hayata geçeceğidir.

Yaklaşık 750 sayfadan oluşan bu kitap tercümesi okunması tavsiye edilen güzel bir eser olarak günümüze kadar gelmiştir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CAPTCHA ImageChange Image