Yks de Nasıl Başarılı Olurum?
Gençler için geleceğin en önemli dönüm noktası olan Yks sınavını ele aldık bugün. 2023 Yks sınavında eşit ağırlıkta 3.374 sıralama yapmış İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesi kazanmış Merve’yle röportaj yaptık ve deneyimlerini sizle paylaşmak istedik..
Yks de Başarılı Olmak İçin Nasıl Bir Çalışma Programı Yapmalıyız?
Öncelikle bireysel programları tercih etmek, daha faydalı olacaktır. Çünkü herkesin kendi alt yapısı, eksik konuları, zayıf olduğu ders farklıdır. Ancak genel olarak söyleyebileceğimiz şeyler şunlardır:
Sınav iki etaptan oluşuyor TYT ve AYT. Tyt( Temel Yeterlilik Sınavı) liseye başlamamızdan itibaren oluşturduğumuz temel bilgileri kapsar. Yani TYT sınavı genel olarak 9 ve 10. Sınıf konularından oluşur. AYT ise 11 ve 12. sınıftır. Bu yüzden çalışmaya yeni başlayacaklar için önce TYT çalışmak önemlidir. Çünkü TYT, Ayt’nin altyapısını oluşturur.
Programımızı ilk zamanlar TYT konularını pekiştirip soru çözmek şeklinde ayarlamalıyız. Ardından TYT ve AYT konularını beraber ilerletmek gerekir. Bu kilit noktadır.
YKS süreci uzun bir süreç olduğu için yılın başında çalıştığınız konular yılın sonuna doğru unutulmaktadır. Bu yüzden TYT ve AYT ilerleyen zamanlarda beraber götürülmelidir.
Tyt konularını ilerletirken programınızda her daim paragraf, problem, geometri olmalıdır. Çünkü TYT Türkçe ağırlıklı olarak paragraftan, TYT Matematik ağırlıklı olarak problemden ve geometriden oluşmaktadır. Bu üçünden de günlük olarak soru çözülmesi netlerinizi artıracaktır.
Paragraf çözmek için herhangi bir konuyu bilmenize gerek yok. Ancak problemler TYT Matematiğin ilk 12 konusundan sonra geldiği için öncelikle ilk o 12 konuyu halletmek gerekir. Biz bu ilk 12 konuya matematiğin temeli diyebiliriz. Tyt düzeyinizi belli bir noktaya getirdiğinizi varsayarsak artık AYT’ye geçebiliriz.
AYT (alan yeterlilik sınavı) her 3 alanda çalışan gruplar için farklıdır. Ben size kendi alanım olan eşit ağırlıktan bahsedeceğim. Sınavda çözmeniz gereken testler Sosyal-1 ve Matematiktir. Sosyal-1 Edebiyat, Tarih ve Coğrafyadan oluşuyor.
Eşit ağırlıkçılar için AYT’de fark attıracak olan ders Matematiktir. Hatta özellikle geometri diyebiliriz. Bir eşit ağırlıkçının Matematiği ne kadar iyiyse iyi bir derece yapmaya o kadar yakındır diyebiliriz.
Sosyal-1 testi için ise hafıza teknikleriyle ezber yapmak çok iyi olacaktır.
Sizce Dershane, Özel Kurs veya Özel Ders Hangisini Tercih Etmeliyiz?
Öncelikle en iyi dershane bana kalırsa Youtube’dir. Çünkü kaliteli hocaların, kurumların çektiği ders videolarını ücretsiz bir şekilde kullanarak eksiklerinizi kapatabilirsiniz. Bunun yanında dershanelerin düzenli deneme rutinlerinize katılmak da size YKS provasını yaşatacağı için faydalı olacaktır. Bunun yanında tabii ki özel kursların da faydası olacaktır ama illaki şart değildir. Ben de sadece devlet okulunun sunduğu kurs imkanından başka bir şey kullanmamıştım.
Sizce Yks Sınavına Hazırlanırken Hangi Kaynakları Kullanmalıyız?
Bu sınav sürecinde iyi yayın kullanmak çok önemli. Göreceğiniz soru tiplerinin sınav ayarında olması gerekiyor. Bunun için şu yayınları önerebilirim: Bilgi sarmal, Acil, Orijinal, Apotemi, Üçdörtbeş…
Yks Sınavına Çalışmaya Ne Zaman Başlamalıyız?
Ben 11. sınıfın sonunda, 1 haziranda sıkı çalışmaya başladım. Öncesinde elbette temelim vardı. Yks uzun bir süreç olduğu için bu kervana ne zaman katıldığınız önemli fakat esas önemli olan şey bu kervanda sona ulaşabilmek. Hiç bir şey için geç değil, bu maratona Eylül’de de katılabilirsiniz Ocak’ta da Nisan’da da yeter ki başlayın ve sınav gününe kadar hiç bırakmadan çalışın. Elbette arada mola vererek.
Üniversite Tercih Dönemi İçin Tavsiyeler
Bu dönemde yapılması gereken en önemli şey tercih listesine yazdığınız her üniversite ve bölümün gelmiş olduğunu farz ederek yazmak. O yazdığınız şey geldiğinde ne hissederdiniz, yaşadığınız şehre olan mesafesi, pahalılığı gibi durumları düşünün.
Siz Yks Sınavındaki Bu Başarıyı Neye Borçlusunuz?
Düzenli çalışmama borçluyum. Elbette çok yorulduğum, sıkıldığım zamanlar oldu. Fakat hiçbir zaman mücadeleyi bırakmadım. Rabbime tevekkül ederek, her şeyi O’ndan isteyerek, elimden geleni yaptığım için bu başarıyı elde ettim.